14 juli 2020

De afgelopen vier jaar groeide WTF uit tot een vaste waarde in de Nijmeegse nacht. In Doornroosje én op Valkhof Festival presenteert de organisatie energieke drum ’n bass en jungle, met zinnenprikkelende lichten, decors en extra’s. Komende zaterdag viert WTF met een speciale revueshow tijdens de gezamenlijke reeks van Valkhof Festival en Doornroosje dat het een platenlabel wordt. We belden met mede-oprichter Thijs Custers om te vragen waar dat idee vandaan gekomen is en wat we dit weekend kunnen verwachten.

WTF is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Nijmegen en omstreken. Maar voor de mensen die er nog nooit van hebben gehoord: wat is WTF?
“Het concept van WTF is dat we de waanzin naar Doornroosje brengen. Dat doen we niet alleen met vette artiesten, maar ook door te investeren in de beleving. Dat gaat best diep: we communiceren met gekke promovideo’s, maar richten ons ook op decoratie en visuals. Soms huren we acteurs in om gekke dingen waar te maken. Zo hebben we een keer vier volwaardige getrainde martial artists gehad, die zonder aankondiging ineens op het podium stonden als de Power Rangers. Ons doel is om de surrealistische ervaring die je hebt bij een illegale rave uit te dragen in Doornroosje. Om mensen te verbazen en iets unieks te laten ervaren waarover ze later kunnen vertellen aan hun kinderen.”

Tot nu toe is WTF dus vooral een organisator van evenementen geweest. Maar zaterdag vieren jullie onder de naam ‘Die Kerel Draait Door’ dat WTF een platenlabel wordt. Hoe is dat zo gekomen?
“Dat idee zit al een paar jaar in de pijpleiding. We hebben gekeken hoe het kan dat Nijmegen nooit een internationaal erkende drum ’n bass-stad geworden is. Het genre is al sinds de vroege jaren negentig een speler in de scene en we hebben hier zo veel goede producers, maar toch hebben we die stap nooit gezet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Utrecht en Groningen, met acts als Black Sun Empire en Noisia. Toen was de vraag: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat die stap nu wel wordt gezet? Zo kwamen we op het idee om een label te beginnen. Daarbij brengen we tracks uit van lokale talenten die voldoen aan de kwaliteitseisen. We helpen om die diamanten te polijsten. Wanneer die tracks uitgebracht zijn, vragen we grotere acts uit ons netwerk om ze te remixen. Dat is best een unieke tactiek, want meestal gaat het andersom: de grote artiest brengt iets uit en het up and coming talent maakt een remix. Wij denken dat de talenten hier meer aan hebben.”

Welke releases staan er op de planning voor de nabije toekomst?
“De eerste releases zijn van Syncope en Binary. Syncope is Jelle van Gemert uit Malden, en Binary is een neurofunk-duo uit Nijmegen. Zij maken wat hardere muziek. Hun tracks worden later dit jaar geremixt door Icicle, een van de beste producers uit het genre, en Erb N Dub van de band Killer Hertz uit Brighton. Er lopen ook al wat ideeën voor daarna, maar we moeten even kijken wie er als eerst aan de beurt is.”

Thijs Custers (WTF)

Zoals je zegt is drum ’n bass al een paar decennia aanwezig in Nederland. Veel mensen weten wat voor sound het genre heeft en kunnen een archetypische drum ’n bass-beat neuriën. Maar wat is jullie visie op de actualiteit van het genre?
“Ik zie dat er momenteel een enorm aanbod is, en dat het aanbod goed loopt. In Nederland komt het nu voor dat er meerdere grote evenementen op het gebied van drum ’n bass zijn in één weekend, en dat die allemaal uitverkopen. Voorheen had drum ’n bass te maken met golven van populariteit, maar het heeft de tand des tijds doorstaan. Mainstream wil ik het niet noemen, maar de kans is tegenwoordig groter dat je drum ’n bass hoort in een doorsnee café dan tien of vijftien jaar geleden. In België en het Verenigd Koninkrijk is dat al langer zo, maar ik heb het idee dat drum ’n bass – en breakmuziek in het algemeen – nu ook hier naar voren begint te komen. De tijd dat alles om house en techno draaide en drum ’n bass het ondergeschoven kindje was, is voorbij.”

Genoeg reden om langs te komen dus, zaterdag. De avond is aangekondigd als een speciale revueshow, met interviews, dj-sets en meer. Wat kunnen we verwachten?
“We hebben allerlei items voorbereid, waarbij het idee vooral was om livestreams te counteren. De hele creatieve industrie bouwt nu op hetzelfde idee, en dat vonden we eigenlijk niet erg creatief. We hebben ons afgevraagd: hoe kunnen we het interactief maken en mensen betrekken, zelfs als ze misschien thuis meekijken? We filmen sets met drones in de natuur, hebben een pubquiz gemaakt waaraan je met je telefoon kunt meedoen en er wordt live in de zaal gedraaid. Het moet als geheel niet zo statisch zijn als een livestream, maar een show zijn die écht leeft.”

WTFRecords Label Launch: Die Kerel Draait Door vindt op zaterdag 18 juli tussen 20:00 en 22:30 plaats in Doornroosje, in het kader van Valkhof Festival x Doornroosje. Er zijn nog tickets beschikbaar via deze link.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is de capaciteit beperkt. Alle informatie over bezoek aan Doornroosje in deze periode is te vinden via deze pagina.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte