20 mei 2019

Leuk en aardig, hoor, het boeken van bands en het bedenken van allerlei nieuwe podia. Maar zonder enthousiaste medewerkers die zich tijdens het festival inzetten kan Valkhof natuurlijk helemaal niet doorgaan. Daarom zijn we weer hard op zoek naar mensen die het leuk vinden om het festival eens van een andere kant te beleven. Hier vertelt Valkhof-medewerker en kersverse festivalambassadeur Iris van Tilburg vast wat werken op het festival zo tof maakt. “Je houdt er leuke contacten aan over, het is gezellig en je verdient er nog geld mee ook.”

Interesse om ook voor Valkhof Festival 2019 te werken? Bekijk hier onze vacature-pagina.

Iris is 25 en heeft de afgelopen twee jaar op Valkhof gewerkt. Vorig jaar zat ze tijdens het festival bovendien midden in de afronding van haar bachelor filosofie. Ze schreef haar scriptie over biopolitiek. “Dat heeft vooral te maken met machtsrelaties”, legt ze uit in The Fuzz. “Mijn scriptie ging specifiek over het panopticum van Foucault en of we social media als moderne variant daarvan kunnen zien.” Enfin, ze is vooral hartstikke opgelucht dat haar onderzoek inmiddels afgesloten is. Nu werkt Iris achter de telefoon bij een ziekenhuis en achter de bar in de koffiehoek van een boekhandel.

“Ik sluit niet uit dat er nog een master komt”, denkt ze hardop. “Zometeen wil ik hier nog werken aan mijn aanmelding voor een educatieve module, dat kan ik tweedegraads docent filosofie worden en mag ik les geven in de onderbouw van de middelbare school. Dat wordt niet heel veel gevraagd, maar ik vind het wel fijn om die mogelijkheid erbij te hebben. Verder zit ik een beetje tussen dingen in en ben ik aan het kijken wat ik nog meer zou willen doen.”

Een van de dingen die je in ieder geval doet is een steentje bijdragen aan Valkhof. Hoe ben je bij het festival terechtgekomen?
“Ricky, die de medewerkers voor het festival regelt, ken ik al heel lang. Hij belde op een gegeven moment een van mijn huisgenoten, maar ik nam de telefoon op. Toen heeft hij me gevraagd of ik bij Valkhof wilde werken. Ik kon nog helemaal niet tappen, maar dat maakte gelukkig niet uit. In de twee jaar die ik er nu achter de bar en in de backstage catering heb gewerkt, leerde ik dat snel genoeg. Gewoon door het heel veel te doen.”

Hoe is het om te werken tijdens de Vierdaagseweek?
“Als Nijmeegse vind ik de Vierdaagseweek eigenlijk veel te leuk om te werken, maar op Valkhof werken is ook heel leuk. De Vierdaagsefeesten hebben voor mij heel veel betekenis, want je ziet heel veel mensen die je lang niet hebt gezien. Het is een beetje zoals carnaval in Limburg: tijdens de Vierdaagseweek zie je zo’n beetje iedereen die je kent uit Nijmegen.”

“Door te werken ga je wat minder uit met je vrienden, al kun je het wel combineren als je niet zoveel werkt als ik de afgelopen jaren. Maar het is heel leuk om in een hecht team te werken en dat festival daar neer te zetten. Je maakt het festival ineens op een heel andere manier mee, je ziet de mensen en de bands van achter de bar. Als je net als ik ook backstage werkt kan het dus zo zijn dat je eerst het eten opschept voor een band en diezelfde band daarna ziet optreden. Dan zie je het verschil tussen hoe ze normaal zijn en hun stage presence. Aan de bar komen ondertussen allerlei soorten mensen voorbij. Ik zie de bar echt een beetje als mijn podium. Daar dansen we ook gewoon mee tijdens de optredens.”Ging je zelf eigenlijk vaak naar Valkhof voor je er werkte?
“Ja, de Vierdaagsefeesten zijn echt mijn jeugd. Toen ik een peuter was ging ik daar al heen met mijn vader, naar het vuurwerk en het Valkhofpark. Toen ik 15, 16 was ging ik elk jaar naar het festival met mijn vrienden. Dat was super stoer. Moesten we wel om elf uur thuis zijn, maar het was natuurlijk al hartstikke vet dat we überhaupt uit mochten. Diezelfde vrienden zijn nu nog steeds op het festival, al werk ik nu dus achter de bar. We hebben geen jaar overgeslagen eigenlijk: vorig jaar zijn vrienden van me zelfs teruggekomen uit Thailand om bij de Vierdaagsefeesten te kunnen zijn. Zo groot is dat voor ons.”

“Iedereen komt tijdens de Vierdaagseweek terug naar de stad. Ik zie mensen van mijn oude turnvereniging, van de basisschool en van de middelbare school. Veel collega’s van werk ook. Voor mijn nieuwe vrienden is het hartstikke vermoeiend om met mij door Nijmegen te lopen die week, want ik kom telkens mensen tegen met wie ik dan wil praten. Achter de bar is dat ook heel leuk, dan staan soms ineens mijn oppaskinderen voor m’n neus.”

Heb je nog wel tijd om met hen te praten dan?
“Soms wel, maar soms ook niet. Wel leuk: mijn vriend is ieder jaar tijdens Valkhof jarig en dan krijg ik ‘kusjesvrij’. Dan mag ik hem om twaalf uur even gaan zoeken in het park. Een van de jaren was ik hem kwijt en is -ie maar zelf naar de bar gekomen om mij te zoeken. Toen heeft de hele bar voor hem gezongen.”

“Er zijn genoeg rustige momenten, hoor. Volgens mij deden we dit stiekem, maar mijn barhoofd Wouter en ik kwamen erachter dat we moesten werken tijdens de Koninginnenrit van de Tour de France. Toen hebben we op zijn telefoon wielrennen gekeken in de bar.”Heb je een favoriete plek om te werken op het festival?
“Ik heb twee keer bij dezelfde bar gestaan, daar hebben we een hele leuke band met elkaar opgebouwd. Hij heeft ook een goede positie, midden tussen de grote podia. Vorig jaar had het festival ook een nieuwe bar, bij de wc’s. Ik had net leren tappen en werd daar naartoe gestuurd omdat het druk was. Dat was echt fantastisch. Een bar bij de wc is natuurlijk een beetje vreemd, maar er werd leuk gedraaid en heel veel gedanst. Iedereen had schmink op. Dat was zo’n positieve verrassing. De Tuin is als barmedewerker heel chaotisch, maar als bezoeker heel gezellig. De bar met speciaalbier is ook leuk, al kunnen mensen daar wel wat kritischer zijn over hun bier.”

En na het werk natuurlijk naborrelen met z’n allen?
“Ja, al zijn er vast mensen die daar mooiere verhalen over kunnen vertellen. Ik zat vorig jaar midden in m’n scriptie en werkte ook nog in een bed & breakfast, dus heb weinig borrels meegemaakt. We hebben vorig jaar wel met elke bar een borrel georganiseerd, dat was een soort wedstrijd. We hadden de hele bar versierd en hadden zelfs een soort opblaas-sneeuwpop. Een andere bar had een speeddate-borrel georganiseerd, waar je heel snel veel mensen leerde kennen.”

“Op de laatste dag moet je het festival ook helemaal afbreken, daarna nemen mensen hun eigen biertjes mee naar het strandje aan de Waal en kun je daar wachten tot de zon opkomt. M’n voornemen voor dit jaar is: iets minder werken, maar wel alle afters meepakken, haha.”

Zie je die mensen buiten het festival ook?
“Ja, je houdt er leuke contacten aan over. Met sommige barhoofden spreek ik nu nog steeds af. Laatst kwam ik op een huisfeest met ABBA-thema ook mensen van Valkhof tegen. Die had ik daar niet per se veel gesproken, maar op dat feest zijn we wel de hele avond dronken geworden met elkaar.”

Interesse om ook voor Valkhof Festival 2019 te werken? Bekijk hier onze vacature-pagina.

Valkhof vindt dit jaar plaats van 13 t/m 19 juli. Ontdek het programma hier en beluister alle acts hieronder in onze Spotify-playlist.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte