22 juni 2020

Jaarlijks rollen we tijdens de Vierdaagsefeesten de rode loper uit voor de headliners van de toekomst en vooruitstrevende acts uit verschillende stromingen. In 2020 kan dat niet in het idyllische Valkhofpark, maar die missie blijft fier overeind. Daarom slaan we van 18 tot en met 24 juli de handen ineen met onze vaste partner Doornroosje, de Nijmeegse autoriteit op het gebied van spannende muziek, met zeven programma’s waar onze bezoekers – weliswaar in beperkte aantallen – van harte welkom zijn. 

In de week van de Vierdaagsefeesten presenteren Valkhof Festival en Doornroosje shows in de Rode Zaal van het Nijmeegse poppodium. Een week lang is Doornroosje de vervanging van het park waarin je de afgelopen jaren in een vroeg stadium kennismaakten met acts als IDLES, Ben Howard en Caribou. Ook nu geven Valkhof Festival en Doornroosje je de kans om hun muzikale horizon te verbreden, met avontuurlijk aanbod uit allerlei genres. Een deel van de acts ken je misschien nog wel uit het rijke Valkhof-verleden.

De kaartverkoop begint direct via de site van Doornroosje

Passepartout
Het échte festivalgevoel, dat krijg je natuurlijk pas als je altijd overal bij bent. Daarom hebben we voor de grootste fans een beperkt aantal passepartouts in het leven geroepen. Voor slechts 50 euro ben je de hele week welkom. Ook bij de shows die al zijn uitverkocht! Als er meerdere shows zijn, mag je bij één tijdvak naar binnen, maar verder zijn er geen kleine lettertjes. De passepartouts zijn hier te vinden!

Het volledige programma

zaterdag 18 juli – WTFRecords label launch: Die Kerel Draait Door
Woon je in Nijmegen of omstreken en ben je fan van drum ’n bass? Dan kun je niet om WTF heen. De afgelopen jaren groeide het collectief met zijn knotsgekke feesten uit tot een begrip. WTF houdt van hard en neemt met minder geen genoegen. Nu viert WTF de volgende fase van zijn bestaan: op 18 juli lanceert het zijn eigen platenlabel. Reden genoeg voor een revueshow met muziek, special guests en een live podcast. Zeg je eigen speakersetje vaarwel en kom weer van tunes genieten met het voortreffelijke geluid van Doornroosje. Vuist in de lucht, Shazam in de aanslag en het is net alsof er niets aan de hand is.

Facebook-evenement // kaarten

zondag 19 juli – Mensen Zeggen Dingen
Mensen zeggen dingen en voor die mensen is er een podium! Mensen Zeggen Dingen is een groep professionele jonge schrijvers en spoken-word artiesten die een podium bieden aan hoogwaardige schrijvers, performers, artiesten en andere podium-amoebes. Een groep mensen bestaande uit mannen en vrouwen uit alle windstreken. Een groep artiesten die alle leeftijden hebben en die elk wortel hebben geschoten in een andere omgeving. De gemene deler van deze artiesten is dat ze niet veel meer nodig hebben dan een pen en een handmicrofoon. Ze trekken volle zalen zonder labels, zonder uitgevers en zonder de media. Al eerder stonden zij niet alleen op Valkhof Festival, maar ook op Lowlands, Zwarte Cross, Pukkelpop, de Gentse feesten, Theater Aan Zee, de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, Solar Weekend, Manana Manana en de Beschaving. Bereid je voor op een avond vol komedie, snoeiharde voordrachten en rijmelarij van het hogere niveau.

Facebook-evenement // kaarten

maandag 20 juli – Jameszoo speelt Uncle Boomnee Who Can Recall His Past Lives
Experimenterend met jazz en elektronica (ofwel: computerjazz) ligt Jameszoo’s muziek op het dunne lijntje tussen precisie en krankzinnigheid. Tijdens deze bijzondere show begeleidt Jameszoo de film Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Thailand, 2010) met livemuziek. Een film van regisseur Apitchatpong Weerasethakul, die tegelijkertijd in de zaal vertoond zal worden op groot doek. De film sprak Mitchell van Dinther (Jameszoo) dermate aan dat hij besloot er muziek bij te maken. ‘Het is alsof je iemands droom bekijkt vanachter een boom’, aldus de muzikant over dit betoverende filmstuk. Voor deze gelegenheid brengt hij toetsenist en producer Niels Broos mee.

In Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives volgens we de hoofdpersoon, die weet dat hij vanwege nierfalen niet lang meer te leven heeft. Daarom wil hij zijn laatste dagen slijten in de jungle, omringd door zijn geliefden. Die avond tijdens het diner verschijnt de geest van zijn overleden vrouw, en enkele momenten later ziet hij zijn langverloren zoon in de vorm van een aapachtig schepsel met gloeiende, rode ogen. Vergezeld door zijn (gereïncarneerde) familie, overdenkt Boonmee zijn plotselinge ziekte, blikt hij terug op het verleden en de turbulente geschiedenis van zijn land.

Jameszoo’s debuutalbum Fool werd enkele jaren geleden uitgebracht door Brainfeeder, het label van Flying Lotus. Daarnaast heeft hij samengewerkt met gerenommeerde artiesten als Steve Kuhn, Arthur Verocai en het Metropole Ensemble. Eerder heb je Jameszoo al kunnen zien op bijvoorbeeld North Sea Jazz en Drift Festival.

Facebook-evenement // kaarten

dinsdag 21 juli – Jungle by Night
Het negenkoppige collectief Jungle by Night uit Amsterdam warmt al meer dan 10 jaar menig dansvloer en festivaltent op tot het absolute kookpunt. Hun muziek kent invloeden van krautrock, afrobeat, dance, jazz en uitstapjes naar andere stromingen uit alle mogelijk denkbare windrichtingen worden ook moeiteloos gemaakt. Het resultaat is een eclectische en zeer dansbare live-act van wereldformaat die barst van de energie. Na vijf albums en shows in bijna dertig landen keert de groep nogmaals terug naar Doornroosje waar ze het onmogelijke van je gaan vragen: op je stoel blijven zitten. Want voor iedereen die Jungle by Night ooit live heeft gezien is duidelijk dat stilzitten op de muziek van deze blaas- en percussieorkaan niet gemakkelijk is.

Facebook-evenement // kaarten

woensdag 22 juli – Linde Schöne
Op haar kamer in Nijmegen schrijft Linde Schöne liedjes. Ze gaan over haar leven; de liefde en de pijn. Over drama en over geluk. Ze vertelt haar verhaal met teksten die niet om de hete brij heen draaien. Na bijna twee jaar volledige radiostilte rondom de zangeres is Linde terug van weg geweest en heeft ze zichzelf volledig opnieuw uitgevonden. Ze heeft veel meegemaakt en nog meer geleerd waardoor ze gegroeid is als persoon en als muzikant. Maar bovenal is ze meer zichzelf dan ooit. Haar nieuwe muziek lichter, maar ook eerlijker en volwassener. Het is een ommezwaai die te horen is op haar nieuwe album, dat in september verschijnt. Deze speciale show in Doornroosje fungeert als langverwacht voorproefje.

Facebook-evenement // kaarten

donderdag 23 juli – Altın Gün
Het uitgangspunt van Altin Gün is Turkse psychedelica en folk uit de jaren zeventig, maar de formatie geeft daar met disco, funk en rock zijn eigen draai aan. De Nederlands-Turkse band verovert sinds debuutalbum ‘On’ langzaam maar zeker de wereld met een dansbare mix van fuzzy baslijnen, rauwe sazriffs en swingende percussie. De afgelopen tijd wierp de noeste arbeid van de groep zijn vruchten af: Altin Gün werd genomineerd voor een Grammy, ging op uitnodiging van King Gizzard & The Lizard Wizard naar Australië en tourde in de Verenigde Staten met no other than Tame Impala. Tussendoor maakte de band, die onlangs zijn derde album opnam, indruk op Valkhof Festival en Upon The My-O-My. Nu doen ze Nijmegen weer aan, voor twee bijzondere shows.

Facebook-evenement // kaarten

vrijdag 24 juli – Barker
Het behoeft een speciaal soort artiest om een compleet nieuwe invulling en beleving aan club muziek te geven. Toch is dat precies wat Sam Barker doet. Zijn debuutalbum Utility op het Berghain huislabel Ostgut sloeg in als de spreekwoordelijke bom. Niet alleen zijn zijn prachtige melodieuze ambient soundscapes zeer geschikt voor de huiskamer, koptelefoon of reis, maar ook voor de avontuurlijke dansvloer. Dat komt doordat zijn liedjes een cadans hebben, de melodiën ritmisch vormgegeven zijn en er een speelse flow in zit. Op de laatste dag van de alternatieve Vierdaagsefeesten zal hij een speciale luisterversie ten gehore brengen, oogjes dicht en weg spacen maar.

Facebook-evenement // kaarten

Bij de shows worden de richtlijnen van het RIVM vanzelfsprekend nauwkeurig gevolgd. De capaciteit is beperkt tot 100 bezoekers en mensen die niet tot één huishouden behoren wordt vriendelijk doch dringend verzocht anderhalve meter afstand van anderen te bewaren. Bezoekers worden aangemoedigd om zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar Doornroosje te reizen en alleen het openbaar vervoer te gebruiken als het echt niet anders kan. We houden de veiligheid van bezoekers, medewerkers en artiesten voortdurend in het oog en zijn verheugd om je tóch een beetje festivalgevoel te bezorgen.

Alle informatie over je bezoek aan Doornroosje in deze periode is hier te vinden.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte