15 juli 2021

Naast een week lang X Valkhof Festival in Openluchttheater de Goffert, kan je tussen 17 en 23 juli op andere locaties in Nijmegen terecht voor artiesten en line-ups die trouw blijven aan de formule van het festival. Al deze concerten zijn 1.5-shows, waarbij je dus geen CoronaCheck nodig hebt. Maar er valt vooral heel wat te ontdekken!

In de Stevenskerk gooit X Valkhof Festival dit jaar meteen twee jonge artiesten voor de leeuwen: Niklas Paschburg en Finn Ronsdorf. Een dag eerder komt Broeder Dieleman deze reeks van drie openen, geflankeerd door een organist die hem mag begeleiden op – jawel – het iconische Königorgel. In zo’n vorm ga je Dieleman niet snel opnieuw kunnen meemaken. Diverse gedaantes zijn de Zeeuw echter niet vreemd: er komt ook nog nieuw werk dat hij samen met CHVE (de vocalist van Belgische postmetal-grootheden Amenra) maakte, en eerder verscheen er al muziek van de combo Dieleman en niemand minder dan Bonnie ‘Prince’ Billy. De Stevenskerk is gelukkig lekker ruim, dus er zijn nog tickets voor zijn bijzondere concert op 17 juli.

Niklas Paschburg is een Duits minimalistisch componist die net als Olafur Arnalds en Nils Frahm graag gebruik maakt van elektronische elementen. Paschburg staat duidelijk op de rand van een grote doorbraak: in december treedt hij in het Amsterdamse Concertgebouw op tijdens ADE en vorige week nog werd zijn concert op Gent Jazz Festival zeer enthousiast ontvangen. De twee ambitieuze albums die op zijn naam staan, zijn daar ook niet vreemd aan. Voor tweede ‘Svalbard’ wou hij graag een winterse sfeer en ter inspiratie ging hij dan maar wekenlang muziek maken op… Svalbard. Je maakt het mee in de Stevenskerk op zondag 18 juli. Er zijn nog tickets!

Een dag later is Finn Ronsdorf aan de beurt. Met echo’s van Rufus Wainwright en Jeff Buckley bestormt deze piepjonge Duitser helemaal solo zijn scene in Berlijn. Ronsdorf deinst er niet voor terug om zich kwetsbaar op te stellen en met alleen een vleugel zijn publiek helemaal stil te krijgen. Hij brengt zeer persoonlijke muzikale verhalen waar anderen zich naar eigen zeggen in kunnen herkennen. Muziek, verhaal en gevoel vallen bij Ronsdorf helemaal samen. Zijn optreden wordt er eentje om in te kaderen, en dat kader hebben we dit jaar ook kunnen voorzien: De Stevenskerk. Tickets koop je hier.

Op naar Doornroosje dan! Door de beperkte capaciteit zijn kaarten schaars en kan je je beter haasten. De laatste twee dagen zijn inmiddels uitverkocht; net als de unieke combo (een echte primeur!) Solar Temple-Hemelbestormer. De verkooplinks vind je via het programma-overzicht. Last-minute beslissers hebben echter nog steeds keus uit een divers aanbod. Te beginnen met een streepje hiphop uit de lage landen: sor, de getalenteerde producer die steeds weet te verrassen, vergezelt DIKKE tijdens zijn live-debuut in Nederland! DIKKE komt uit Belgisch Limburg, steekt niet onder stoelen of banken dat die andere biggie uit Brooklyn een inspiratie vormt, én heeft bovendien ook het talent om niet onder de druk van die associatie te bezwijken. Het is charismatische Nederlandstalige rap die breekt met clichés en die je eenmalig in zo’n kleine setting kunt meemaken. Want straks gaat DIKKE ‘gewoon’ op tournee met niemand minder dan Zwangere Guy. Koop hier je tickets voor deze show op 21 juli!

Al getipt door Daan van Waaghals en natuurlijk Daan & Luuk: de uitzonderlijke live ambient van Jonny Nash en Young Marco (ambient edition). De veelzijdige Nash is nog zo’n artiest die veel gedaantes aanneemt, maar zich op 20 juli zal bewijzen als een fantastisch multi-instrumentalist die vanop het podium aantoont dat live ambient ook écht tot leven kan komen op een podium. Tickets kan je hier kopen.

Er zijn ook nog een handvol kaarten beschikbaar voor Latanya Alberto en JAEL, een combo die je normaal gesproken associeert met feest (terecht), iets wat door omstandigheden dit jaar minder kan. Wij zien er ook de voordelen van in: net als bij een zittende en intieme show van DIKKE de lyrics wellicht beter zullen binnenkomen, is de productionele en vocale kunde van deze artiesten makkelijker te appreciëren tijdens een 1.5 meter-show. Elk nadeel heb se voordeel: tickets haal je hier!

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte