17 mei 2019

Uit de cijfers van onze website en app werd het eens te meer duidelijk: de artiesten op wiens Valkhof-shows jullie je het meest verheugen zijn… hard! Gelukkig houdt Valkhof traditiegetrouw een dag vrij voor alle muziek die het daglicht normaliter niet verdragen kan. Metal Maandag, zo je wilt. Dit jaar komen bands uit alle hoeken van ‘heavy’ de speakers in het Valkhofpark opblazen.

Zeal & Ardor, bijvoorbeeld, dat dit jaar een van de headliners van het festival is. De band begon als het soloproject van Manuel Gagneux. Hij werd geboren als zoon van een Afro-Amerikaanse moeder en een Zwitserse vader en ontwikkelde in Basel een voorkeur voor grindcore en death metal. Toen hij in 2012 naar New York verhuisde, begon hij zijn eerste eigen project: Birdmask. Hij vroeg gebruikers van het controversiële internetformum 4chan om hem twee total verschillende muziekgenres te sturen, zodat hij zich daardoor kon laten inspireren. En warempel: nadat iemand hem vroeg zijn duistere magie los te laten op black metal en zwarte spirituals, zag Zeal & Ardor het levenslicht. Op verzoek van Roadburn, het Nederlandse festival dat pioniert in all things heavy, toverde Gagneux het project om tot een volledige band. Daarmee komt hij nu Valkhof op zijn grondvesten laten schudden.

Nog een bijzonder project is de samenwerking tussen Full of Hell en The Body. Op Valkhof spelen ze allebei een eigen show, maar die vinden zo kort na elkaar plaats dat we natuurlijk niet uit kunnen sluiten dat er tóch wat leden van de ene band bij de ander op het podium verschijnen. In 2016 sloten de twee Amerikaanse bands voor het eerst een gelukkig huwelijk tussen hun grind, noise, doom en sludge. Toen bracht de tandem het verwoestende One Day You Will Ache Like I Ache uit, een oorverdovend album dat de soundtrack voor je ergste nachtmerries leek te vormen. Een jaar later was het opnieuw raak: Ascending A Mountain of Heavy Light was zo mogelijk nog dynamischer, bezwerender en vijandiger dan zijn voorganger. Om die plaat nog eens onder de welverdiende aandacht te brengen vertrekken Full of Hell en The Body nu samen op een tour die ze onder meer langs Valkhof brengt.

Of we er daarmee zijn? Wat dacht jij dan! Zeal & Ardor, Full of Hell en The Body krijgen op de maandag van het festival gezelschap van onze zuiderburen van Cocaine Piss, die al jaren pijlsnelle muziek maken die precies klinkt zoals hun naam doet vermoeden. Ook de Parijse sensatie The Psychotic Monks reist die dag met zijn onderkoelde post-punk en psychedelica af naar het Valkhofpark. De Nijmeegse noiserockband The Cold Vein en hun stadsgenoten van postrockformatie Mt. Echo komen op de fiets.

Ook op de andere dagen van het festival is voldoende gitaargeweld te aanschouwen. Fontaines D.C., The Murder Capital, Black Country New Road en black midi brengen bezeten postpunk vanuit Ierland en Groot-Brittannië als antwoord op de Brexit. Bo Ningen is met zijn hypnotiserende psych de perfecte hybride tussen Londen en Japan, The Ills maken weidse shoegaze waarin je de berglandschappen van Slowakije bijna horen kunt en Whispering Sons is de meest furieuze band die België op dit moment rijk is.

Alle bovengenoemde bands zijn te beluisteren in onze speciale heavy playlist.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte