4 juli 2019

Als er één band is die symbool staat voor Nijmegen, dan is het wel De Staat. Al kort na zijn oprichting debuteerde het vijftal op Valkhof, dat toen nog De Affaire heette. Maar ook daarvoor wisten de leden van de band de weg naar het Valkhofpark tijdens de Vierdaagseweek al te vinden. Daarom zijn we maar wat blij dat bassist Jop van Summeren dit jaar een van de ambassadeurs van het festival is!

Foto’s: Marcel Krijgsman

Samen met Torre Florim, Vedran Mircetic, Rocco Hueting en Tim van Delft vormt Jop sinds 2007 De Staat. In dat jaar nam de band zijn eerste demo’s op, gewoon in het huis van Florim, in de Nijmeegse wijk Wolfskuil. De opnames leverde het vijftal al snel een platencontract op. Florim & co. zetten hun krabbels bij Excelsior Recordings, dat zich rond de eeuwwisseling met releases van Darryll-Ann, Spinvis en JOHAN had ontwikkeld tot smaakmaker binnen de Nederlandse indie. In 2009 verschijnt Wait For Evolution, het debuutalbum van De Staat dat de 3voor12 Award voor Beste Album van het Jaar wint.

Toen had de band zijn eerste passage op De Affaire trouwens al achter de rug! In het Valkhofpark legde De Staat het fundament voor zijn gigantische liveshows vol circle pits en gekke choreografieën. Vanuit Nijmegen groeide de formatie door naar Pinkpop, Glastonbury, AFAS Live en het voorprogramma van Muse. Dit jaar is de band zelfs headliner van Lowlands. We keken met Jop terug op de begintijd van de band én vroegen hem naar De Basis, de broedplaats in het oude Doornroosje waar De Staat bij betrokken is.

Weet je nog wanneer je voor het eerst op Valkhof kwam?
“Ik kom al sinds mijn middelbare schooljaren op het festival, toen heette het nog de Affaire. Het was dé kans om toffe bands te zien en te dromen van een eigen band. Jaren later kom ik er nog steeds. Het festival vervult nu ook een sociale functie, aangezien vrienden van die tijd in die week vaak weer terugkomen naar Nijmegen.”

Welke shows kun je je nog goed herinneren uit die tijd?
“Wat me nog bijstaat is een show van Green Lizard, ergens rond 2001 ofzo. Ik was helemaal weg van die band en het voelde enorm speciaal om ze live te kunnen zien. Het was ook een van mijn eerste ervaringen met livemuziek. Ik weet zeker dat het op Valkhof was, maar ik kan het online nergens meer terugvinden, dus misschien heb ik het toch gedroomd.”

“Later heb ik nog veel meer shows gezien die veel indruk maakten. White Denim bijvoorbeeld. Er zijn ook altijd een heleboel acts die ik niet ken, dus het is een goeie plek om nieuwe dingen te ontdekken. Dat is een van de dingen die Valkhof belangrijk maakt binnen de Nijmeegse scene: als relatieve nieuwkomer krijg je op zo’n festival de kans om tussen geweldige internationale artiesten te staan.”

Uiteindelijk kwam je droom van een eigen band uit: in 2007 werd De Staat opgericht. Dat jaar stonden jullie al op de Affaire. Hoe was dat?
“Onze eerste plaat, Wait For Evolution, was nog niet uit, maar het ging al best goed, we speelden veel. We hadden enige routine, maar het was zeker om spannend om in Nijmegen te spelen. Het was vooral lastig om onder de geluidslimiet te blijven, inmiddels hebben we ons volume wat meer onder controle. Het voelde toen in ieder geval als een grote stap om op een mooi podium in het Valkhofpark te spelen.”

Door de jaren heen speelden jullie natuurlijk heel vaak in Nijmegen en omgeving. De Staat werd zo’n beetje de huisband van Down The Rabbit Hole en in 2017 deden jullie vier speciale in the round shows in De Vasim. Hoe is het om in je thuisstad te spelen?
“Dat is zeker anders dan spelen in andere steden. Er zit altijd wat meer druk op, we kijken langer uit naar die shows. Spelen voor vrienden en familie is altijd heel leuk, maar ook extra spannend.”

Als De Staat zijn jullie de afgelopen jaren betrokken geraakt bij De Basis, een nieuwe broedplaats in het oude pand van Doornroosje. Wat houdt dat zo’n beetje in?
“Er komen repetitieruimtes in het pand, maar ook opnamestudio’s, kantoorruimtes, een café en een gastenverblijf. Er komen niet alleen ambitieuze artiesten bij elkaar, maar ook andere muziekondernemers houden er kantoor zodat er wederzijdse professionele ondersteuning en inspiratie kan plaatsvinden. Denk aan toursupport, marketing, PR, administratie, maar ook het opnemen en mixen van muziek.”

Hoe ontstond dat idee?
“Nijmegen huist een heleboel talent. Er was een tekort aan ruimtes voor artiesten in het sub-professioneel tot professioneel segment in de stad. Er zijn mogelijkheden om een oefenruimte te huren voor een dagdeel, of bijvoorbeeld door tijdelijke verhuur in gebouwen die op de slooplijst staan. Maar daarnaast opereert iedereen beetje op een eigen eiland. De Basis probeert de Nijmeegse scene onder één dak bij elkaar te brengen om zo met elkaar iets moois op te bouwen.”

Hoe zie je een toekomstige samenwerking tussen De Basis en Valkhof?
“Het zou natuurlijk heel mooi zijn als artiesten via De Basis en Valkhof mogelijkheden kunnen krijgen om te spelen tussen inspirerende en vernieuwende artiesten van buiten de stad!”

Laatste vraag! Heb je de line-up voor dit jaar al een beetje bekeken?
“Ik heb gezien dat er weer veel is dat ik niet ken, dus er is straks weer genoeg te ontdekken. Ik laat me graag verrassen door het programma, het staat ongetwijfeld vol met te gekke artiesten, want de selectie is altijd heel sterk. Ik kijk er naar uit!”

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte