30 juni 2022

Het Nijmeegse huis voor experiment en exploratie in sound, art & print neemt de eerste dag én de laatste dag in de Kapel over. En dat zien we graag gebeuren, want ook in 2022 is het Extrapool-muziekprogramma in juli – traditioneel op Valkhof Festival – weer om van te smullen.

Programma 16 juli:

Riccardo La Foresta – 16 juli – 20.15 en 23.30

Riccardo La Foresta is een percussie-onderzoeker die zijn onderwerp in de praktijk op onnavolgbare wijze weet te brengen. Hij heeft met het zogenaamde Drummophone-systeem een geluid ontwikkeld dat helemaal niet klinkt als doorsnee drummen, en dat naast subtiele en complexe ritmes ook diepe dronebassen voortbrengt. Zijn twee sets in een van de oudste stenen gebouwen van Nederland beloven dus memorabel te worden.

Ale Hop – 21.45

De in Berlijn residerende Peruviaanse Ale Hop bracht recent haar zeer gesmaakte album ‘Why Is It They Say A City Like Any City?’. Ale Hop’s liveperformances met gitaar en een legertje effectpedalen kenmerken zich door intensiteit, diversiteit en gelaagdheid. Na passages op onder meer Rewire en CTM is dit een unieke kans om deze grote naam uit de ambientwereld in een nog uniekere setting te beleven.

Op de laatste festivaldag is het de beurt aan een bijzonder residentieproject. Of beter: drie. Zo neemt Dali Muru & The Polyphonic Swarm tijdens de festivalweek een plaat op in de Extrapool-studio. Deze stellen ze dan exclusief op de laatste dag van Valkhof Festival voor!

Die residentiereeks heet Extratool* en kreeg eerder al Albert van Abbe en SOON over de vloer. Je raadt het al: zij vervolledigen deze intieme avond in de Kapel. Er vroeg bij zijn is de boodschap, want de capaciteit is beperkt.

*In de residentie-serie Extratool staat Extrapool voor enkele dagen haar studioruimte af aan een duo muzikanten of (geluids-)kunstenaars om twee nieuwe composities te maken. Centraal in deze serie staan de snaar- en percussie-instrumenten van ontwerper en muzikant Yuri Landman.

Programma 22 juli:

Albert van Abbe – 22 juli – 19.00

Een muzikale duizendpoot met 21 jaar ervaring, met name binnen de elektronische muziek: Albert van Abbe heeft vele, zo niet alle, watertjes al doorzwommen. Zijn holistische benadering van elektronische muziek resulteerde onlangs nog in zijn album ‘Nondual’, dat hij samen met Bytone maakte. Zijn liveconcerten kunnen veel kanten opgaan; verwacht dus het onverwachte.

SOON – 22 juli – 20.45

Het duo SOON laat zich inspireren door onder meer Sonic Youth, toch wel de meesters van de meeslepende en verhalende noise. De set van SOON in de Valkhofkapel belooft het publiek helemaal in te pakken onder een warm klankendeken, terwijl de laatste zonnestralen door het glasraam priemen.    

Dali Muru & The Polyphonic Swarm – 22 juli – 22.15

Valkhof Festival is getuige van een wereldpremière! De nieuwste Extratool-residentie presenteert er het resultaat van drie dagen opnames in de Extrapool-kelder. Dali Muru & The Polyphonic Swarm staat voor een eigenaardige combinatie van oeroude folk, soundtrack-achtige muziek en proto-elektronica. Dat is op zichzelf al fascinerend en het maakt hun Extratool-residentie alleen maar spannender. Het resultaat ontdek je tijdens het allerlaatste uur van Valkhof Festival 2022.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte