24 juli 2021

De eerste én laatste editie van ‘Plan X’ was een schot in de roos. En dat hebben we in de eerste plaats aan jullie, ons publiek, te danken! De verwachtingen van wat we amper twee maanden geleden nog als een ‘full anderhalve meter-event’ hadden aangekondigd, werden ruimschoots overtroffen. Ondanks de moeilijke omstandigheden, en ondanks de extra drempel van toegangskaartjes en – in het geval van de avonden in het Openluchttheater – de CoronaCheck. Maar het maakte niet uit: jullie hadden zin in deze jaarlijkse muzikale ontdekkingstocht die Valkhof Festival zo uniek maakt!

Het leverde prachtige avonden op, met een schaamteloos poppy Faux Real dat het publiek indook (mocht dat wel? we laten het even in het midden ;)), een Roosbeef die haar publiek wist te ontroeren en de openingsavond die door het totaal ontketende SLIFT bijna de ruimte in werd geschoten. Het Franse powertrio is maar één van de vele namen die op de rand van een (internationale) doorbraak staan en dit nog even kwamen bevestigen op ons festival. Het is een beproefd recept op Valkhof Festival.

Jullie genoten van ons knusse festivalterras in het Goffertpark, dat leek alsof een brok Valkhofpark met een Chinook-helikopter was neergedropt. Maar er waren nog meer fijne locaties. Deze speciale editie bood dan ook een kans om het ‘Valkhof Festival-gevoel’ op andere manieren te beleven. Denk maar aan de sonische experimenten in het prachtige decor van Extrapool, een gratis installatie in Museum het Valkhof en natuurlijk de magie van de Stevenskerk. Doornroosje was net als vorig jaar zeven dagen een extra uitvalsbasis, waar bijvoorbeeld Hemelbestormer voor bijna 150 mensen in de grote zaal (op anderhalve meter natuurlijk) de boel aan flarden speelde. Op twee avonden na was Doornroosje de hele week uitverkocht!

Me mochten elke dag zo’n 400 tot 500 bezoekers in totaal verwelkomen. De schaal dit jaar is natuurlijk anders. Alles is beperkter, hoe je het ook draait of keert. Maar met deze ervaring, de fantastische respons van het publiek én het feit dat de overgrote meerderheid van ons voor het eerst in anderhalf jaar een écht festival kon meemaken en de smaak opnieuw te pakken heeft, kunnen we met bijzonder veel trots terugkijken en – belangrijker – met héél veel zin vooruitkijken. Valkhof Festival keert in 2022 immers terug naar waar het thuishoort: in het Valkhofpark, tijdens de echte Vierdaagsefeesten en volledig gratis. We zien elkaar van 16 tot 22 juli 2022.

Fijne zomer!

Foto: Matthijs Mekking

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte