13 mei 2019

Tijdens Valkhof Festival verplaatst het Deventerse podium De Perifeer zich traditiegetrouw voor één dag naar de Kapel in het park. Dit jaar gebeurt dat op donderdag 18 juli met drie totaal verschillende concerten, perfect passend binnen het breed uitwaaierende programma van De Perifeer.

De Perifeer is een intiem podium voor muziek, kunst, performance en experiment, gelegen aan de rand van het centrum van Deventer, met plaats voor ongeveer dertig bezoekers. Het programma van De Perifeer is gevarieerd, maar altijd cutting edge of fringe, zoals de naam van het podium al suggereert. Van improv en jazz tot elektronisch experiment, van folk tot drones, van klassiek tot rammelpop, van geluidskunst tot performance art, van deep listening tot moddervette beats en van snoeiharde noise tot verstilde composities.

Bij De Perifeer krijgen bekende namen uit de voorhoede de kans nieuwe wegen in te slaan en vinden nieuwe artiesten een podium met aandachtig publiek. Het programma van De Perifeer beperkt zich inmiddels allang niet meer tot de eigen locatie, maar betrekt regelmatig andere podia, festivals en bijzondere concertlocaties in de programmering.

Meer informatie over De Perifeer is hier te vinden.

Gareth Davis & Machinefabriek
Machinefabriek is het alias van de Rotterdamse geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt, die zo’n beetje elke maand met een nieuwe release komt en de afgelopen jaren vrijwel elke hoek van zijn niche onderzocht, van dromerige ambient tot donkere postrock en soundtracks voor dans, theater en tv. Dat deed Zuydervelt – die Radiohead-frontman Thom Yorke tot zijn fans mag rekenen – vooral door samen te werken met allerlei collega’s. Op Valkhof treedt hij aan met de Britse basklarinettist en gewaardeerde avant-gardist Gareth Davis, die grossiert in slierten spookachtige jazz, adembenemend klassiek en dystopische drone. Samen brachten ze het afgelopen decennium meerdere albums op de markt die even episch als experimenteel zijn.

Luister hier
Voor fans van: Colin Stetson, Thom Yorke en Tim Hecker

Teije en zijn Meisjesleger
Teije is een beetje mysterieus. En daarmee dat Meisjesleger van hem ook. Teije maakt Nederlandstalige folkliederen die vriend en vijand verrassen. Soms voelt het bijna ongepast om ze te luisteren, lijkt het alsof je in iemands dagboek leest over de liefde, religie, seks en de dood. Teije begeleidt zichzelf op piano, gitaar en banjo en laat zich inspireren door Thé Lau, Gerard Reve en Leonard Cohen. Nog een laatste waarschuwing: dit optreden is niet geschikt voor mensen die het leven liever niet recht in het gezicht aankijken.

Luister hier
Voor fans van: broeder Dieleman, Meindert Talma en Thé Lau

Kypski
Thomas Elbers alias Kypski begon zijn carrière een jaar of twintig geleden als zesvoudig scratch-kampioen van Nederland. Daarna ontpopte hij zich tot muzikale duizendpoot: hij tourde als bandlid van Caro Emerald door Nederland, begon een band met C-Mon, draaide van Paradiso tot Glastonbury en verzorgde de opening voor Philip Glass op ADE. De afgelopen jaren sloeg hij de handen ineen met het Matangi Quartet en het Amstel Quartet voor soms swingende maar altijd intrigerende combinaties tussen analoog en digitaal. Ondertussen werkt hij onophoudelijk aan zijn unieke liveshows waarin modulaire synthesizers en snelle improvisatie centraal staan. Met zijn langlopende Syntablism-project verricht Elbers onderzoek naar de draaitafel als instrument om nieuwe muziek mee te maken. Dat die muziek dansbaar uiterst dansbaar blijkt, mag natuurlijk geen verrassing heten.

Luister hier
Voor fans van: Kubus, De Likt en Opgezwolle

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte