Mensen Mogen Ook Niks Meer Zeggen

Terug naar Lineup

Mensen Mogen Ook Niks Meer Zeggen

Mensen Zeggen Dingen presenteert: Mensen Mogen Ook Niks Meer Zeggen

Van banken wordt er weleens gezegd dat ze too big to fail zijn, maar hoe zit dat eigenlijk met mensen? Wat gebeurt er als een popster zo groot is dat ze de presidentsverkiezingen in de VS kan beïnvloeden? Is het eerlijk dat we verwachten dat als iemand deze macht heeft, ze deze ook gebruikt? En wat is onze eigen verantwoordelijkheid wanneer we iemand groot maken? En hoe zit dat eigenlijk specifiek bij Taylor Swift, onmiskenbaar de grootste ster van het moment?

De eerste prijs die Taylor Swift ooit won was een prijs voor het gedicht The Monster In My Closet. Wat zijn de monsters in Taylor’s kast? Privé-vliegtuig-vervuiling? White feminism? Wanneer spreekt ze zich wel uit, en wanneer niet? In hoeverre durft ze zich te laten ‘cancellen’ en waar houdt het op? We hebben vragen!

De Taylor Swift-verheerlijking en verering heeft vast nog geen hoogtepunt bereikt, maar inmiddels heeft haar persona profetische proporties aangenomen. Met dichters, schrijvers en spoken word-artiesten, swifties en non-swifties, kijkt Mensen Zeggen Dingen dit festivalseizoen naar Taylor Swift. Van machtsposities tot godcomplexen en van kwetsbaarheid tot parasociale relaties: een Love Story? Of zal er Karma en Bad Blood zijn? 

Regie: Nilay Ceber

Programmering: Nilay Ceber, Hendrik de Pecker, Teddy Tops

Presentatie: Teddy Tops

Artiesten: Dean Bowen, Yentl van Stokkum, Sophia Blyden, Asmae Ammadou, Teddy Tops en Martin Rombouts

Dean Bowen 

Dean Bowen (1984) is dichter en performer en programmamaker. Hij houdt zich bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot een politieke en maatschappelijke positionering. Zijn debuutbundel Bokman (2018) is lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. In 2020 verscheen het chapbook Ik vond geen spoken in Achtmaal. Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met literair festival Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds – Noord Brabant.

Sophia Blyden

Sophia Blyden is schrijver, dichter, host en studeerde Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden. In haar teksten onderzoekt ze thema’s als eenzaamheid, machtsverhoudingen en de grens tussen feit en fictie. Ze gaat graag op zoek naar woorden die de uitzichtloze status van onze wereld weergeven zonder hoop, humor en zelfspot te schuwen. Daarbij gebruikt ze graag de symboliek van sprookjes en dieren. Ze is onderdeel van de redactie van literair tijdschrift Tirade, zit in de Raad van Advies voor het Nederlands Letterenfonds en programmeert voor Mensen Zeggen Dingen. Daarnaast schrijft ze haar debuutroman bij Uitgeverij Querido.

Yentl van Stokkum

Yentl van Stokkum  is dichter, toneelschrijver performer en swiftie. Na haar opleiding Writing for Performance werd ze geselecteerd voor verschillende talentontwikkelingstrajecten, waaronder het Slow Writing Lab en Wintertuin. Ze schreef onder andere voor HNTJong en Silke van Kamp, met wie ze voor de voorstelling ‘Chimo zei Lila’ werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. 

Yentl maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor en cureert samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks het populaire instagramaccount poëzieiseendaad. De door hun samengestelde bloemlezing Voor alle dagen verscheen in juni 2023 bij Uitgeverij Podium.

Asmae Ammadou

Asmae Amaddaou is schrijver en studeert aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze deed mee aan een project tussen de HKU en het Stut Theater, waar ze zich liet inspireren door de Utrechtse wijk Overvecht en de mensen die er rondlopen. Daaruit kwam de dichtbundel De wereld is van ons voort. De wereld is van ons is een ode aan de onderkant van de samenleving; voor de mensen in de wijken die we zijn vergeten.

Teddy Tops

Schrijver van journalistieke artikelen en proza. Maakt graag grote dingen ‘s levens tot kleine hebbelijke rode draadjes en trekt graag de kleine dingen flink uit proportie. Heeft de schrijfstijl van een detective en de naam van een superheldin. Host en programmeert Mensen Zeggen Dingen maandelijks in EKKO in Utrecht en elk kwartaal in Paradiso, Amsterdam. Schrijft, programmeert en host voor o.a. de Dakhaas, Theaterfestival Boulevard, RAUM, We Are Public, De Persgroep, e.a.

Martin Rombouts

Martin Rombouts is schrijver, theatermaker en performer. Zijn werk is een onderzoek naar het nu, naar de verhalen en krachten die ons leven vormgeven. Hij heeft een bijzondere interesse voor economie, liefde, macht, rouw, het leger en AI. Sinds zijn afstuderen werkt Rombouts op het snijvlak van literatuur, theater en nieuwe media. In 2023 won Martin De Slimste Mens.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte