Gökay Atabek en Werner van der Zwan

Terug naar Lineup

Gökay Atabek en Werner van der Zwan

Atabek en van der Zwan brengen een doorlopende installatie die vanaf 18u bezocht kan worden. Deze ervaring duurt circa 10 minuten en klinkt anders op elke plek. Loop dus lekker even rond in de 1000 jaar oude Kapel en verken de akoestiek van het gebouw. Het duo brengt om 22.15 ook een performance in de Kapel!

Muttering Void is een serie werken waarin Gökay Atabek en Werner van der Zwan onderzoeken hoe de voorwerpen waarin ons afval verdwijnt een stem kunnen krijgen. Prullenbakken en stofzuigers zijn middels robotische interventies omgevormd tot bewegende lichamen en spelen een rol in gebeurtenissen die de catastrofale kant van technologische vooruitgang belichten.

Technische vooruitgang kent ook een ecologische schaduwkant, die gepaard gaat met massale vernietiging. Veel producten worden van meet af aan ontworpen om kapot te gaan en hebben geen ‘plek’ als ze eenmaal opgebruikt zijn. Na gebruik verdwijnen ze in prullenbakken en stofzuigers, waardoor het lijkt alsof het probleem is opgelost. Onze spullen verdwijnen echter nooit echt. Integendeel, veel van ons afval wordt verplaatst, verbrand, en keert terug in andere vormen om rond te spoken in ons dagelijks leven. Om deze illusie van reinheid af te breken, streven de kunstenaars ernaar deze ‘verdwijnplekken’ een stem te geven in de vorm van een muziektheaterstuk gespeeld door deze voorwerpen.

Tijdens het Valkhof Festival presenteert het duo een aantal scènes in de vorm van een installatie in de Kapel waarin deze objecten spelen op de rand van de afgrond. Kom en luister naar de stem van de vernietiging.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte