De Perifeer presents…

Terug naar Lineup
Experiment
Informatie

De Perifeer presents…

De Perifeer is opnieuw uitgenodigd door Valkhof Festival om twee avonden het volledige programma te verzorgen in de Valkhofkapel op het festivalterrein. Dit jaar presenteert het -samen met het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec.- de megalomane uitgave Matter Affect. Dat doet De Perifeer met een aantal van de artiesten die in deze compilatie-box te vinden zijn.

Fun fact: Valkhof Festival maakt zelf ook deel uit van Matter Affect. En dan zouden we nog bijna vergeten dat Matter Affect tegelijkertijd een jubileum-uitgave is; de 100e op het Esc.rec. label! Dubbel feest dus op 19 en 20 juli in de Valkhofkapel.

20.00: Karen Willems

Deze Belgische drumster/percussioniste richtte de band Inwolves op, was lid van de band Yuko, drumde bij Zita Swoon en speelde oa. mee bij Novastar, Silver Junkie, Mauro Pawlowski, Dirk Serries en Kaboom Karavan. Met een aantal muzikanten (zoals Jean DL, Jürgen De Blonde, Eric Thielemans, Rutger Zuydervelt, Frederik Croene, Fred Frith) bouwde ze een nieuwe traditie op binnen de geïmproviseerde muziek en geluidskunst. Met TERRE SOL (uitgebracht door Esc.rec.) bewandelt Karen Willems een solopad. Het resultaat is een soort auditief spel dat heen en weer beweegt tussen organisch zoeken en speelse kunst, sjamanisme en een soort futuristisch ritueel. Het is een breed en avontuurlijk geluid; open, opwindend, afwisselend subtiel en krachtig.

21.45: Nobuka (with special guests)

Onder de naam nobuka maakt Michel van Collenburg experimentele, lo-fi elektronische muziek gebaseerd op field recordings, analoge apparatuur, tape recorders en samples. Zijn invloeden variëren van het filmische karakter van Ryuichi Sakamoto tot de experimenteerdrift van componisten als Stockhausen en Steve Reich, maar ook hedendaagse muzikanten zoals Jonny Greenwood, Mica Levi en Machinefabriek. Live laat hij in gelaagde soundscapes, momenten van verstilling botsen met hectiek en chaos. Na zijn succesvol ontvangen album Reiko (uitgebracht door Esc.rec.) kwam op 6 juni 2022 zijn nieuwste werk ‘Miniatüre’ uit met 22 korte muzikale schetsen en een fotoboek geïnspireerd op een verblijf in Berlijn.

23.30: Snackbar the Ambassador

Snackbar The Ambassador is het alter ego van multidisciplinair beeldend kunstenaar, muzikant en radiopresentator Matthias König. Zijn muziek kan het best worden omschreven als een zeer explosief mengsel van gedeconstrueerde folklore, elektronische beats en space exploraties, opgehitst met een gezonde snuf krautrock, psychedelische cumbia, dub en andere geestverruimende multiculturele geneugten. Gekleed in uitgebreide kostuums bedient deze eenmansband een reeks samplers, drummachines, synthesizers, snaar- en percussie-instrumenten om ontwrichtende maar aanstekelijke live optredens te creëren. Hij bracht zijn debuutsingle ‘Iedere Dag Vakantie’ uit bij Esc.rec. en op dit moment werkt hij aan zijn album dat uitkomt bij hetzelfde label.

Verder in het De Perifeer-programma:

Peter Fengler zal als gastheer aanwezig zijn en u informeren over specifiek inhoudelijke en vaktechnische achtergronden en details van het gepresenteerde werk en dat alles gerelateerd aan grotere contextuele connotaties en actuele niemendalletjes. Ooit was hij betrokken bij polymorph productie platform DE PLAYER dat hij recentelijk als instituut, in overleg met het team, om cultureel politieke redenen en vanuit liefde voor het vak, de nek om heeft gedraaid.

Gerard Olthaar, oftewel G, vind je voornamelijk buiten de Valkhofkapel, waar hij zijn absurde en droogkomische zelf is. Uw dampende maaltijd bezorgd nog voor u deze besteld heeft. Een ware traktatie voor de ingewanden. Typisch Deliverook, warm aanbevolen.

Matter Affect is een lijvige compilatie met werk van alle kunstenaars, artiesten en samenwerkingspartners die de afgelopen jaren in het programma van De Perifeer te maken kregen met corona-beperkingen; shows die zijn afgelast, (meerdere keren) verplaatst, in aangepaste vorm plaatsvonden of niet eens meer geboekt konden worden.

De Perifeer vroeg alle betrokkenen op eigen wijze te reflecteren op deze vreemde periode. Dat mocht op elke denkbare manier; in audio, tekst, beeld of combinaties hiervan. De lijst met deelnemers is verrassend lang. Maar de relatief beheersbare schaal van De Perifeer maakt het nog nét mogelijk om een uitgave als deze te maken, waarin de impact goed voelbaar wordt en er ruimte is om te laten zien wat er achter de cijfers schuilgaat. Al het ingezonden materiaal is verzameld in een doos op A4 formaat in een oplage van 250. Matter Affect bestaat uit inhoudelijk verschillende inzendingen uit bijna elke denkbare kunstdiscipline. Het geheel wordt vergezeld door een contextueel boekwerkje.

nieuwsbrief

Ben als eerste
op de hoogte